Předoperační anemie: výskyt, příčiny, následky, diagnostika a léčba - Slipac, Josip (Praktický lékař, 2018)
Předoperační anemie se vyskytuje nejméně u třetiny pacientů před plánovanou operací a je významným a zároveň dobře upravitelným rizikovým faktorem zvýšené perioperační morbidity a mortality. Nejčastější příčinou předoperační anemie je nedostatek železa, který je třeba doplnit. Intravenózní železo je efektivní a bezpečné a mělo by se používat u pacientů, kteří perorální železo netolerují, nebo když je čas do operace krátký. Látky stimulující erytropoézu (ESA) by se po doplnění živin měly doporučit anemickým pacien-tům s chronickým renálním nebo zánětlivým onemocněním a starším pacientům s anemií z neznámých příčin, a to se současným zajištěním dostatečného příjmu železa. Plánované operace by se měly posunout, dokud předoperační anemie není vyřešena. Pro včasný záchyt, zhodnocení a účinnou léčbu předoperační anemie a nedostatku železa lze využít jednoduchý algoritmus.
Keywords: Anemia; železo; Hematinics; Folic Acid; Time Factors; časové faktory; lidé; Erythropoietin; deficit železa; Risk Factors; erythropoetin; Iron; hematinika; předoperační péče; rizikové faktory; Preoperative Care; anemie; Iron Deficiencies; kyselina listová; Humans