Liečba protilátkových imunodeficiencií subkutánnymi imunoglobulínmi - Fertaľová, Terézia; Ondriová, Iveta; Hadašová, Lívia; Cuperová, Jana; Harausová, Terézia (Praktický lékař, 2018)
Imunitný systém patrí k základným mechanizmom organizmu udržiavajúcim rovnováhu. Protilátkové imunodeficiencie sú poruchy, vyplývajú z absencie alebo nedostatočnej funkcie jednej alebo viacerých zložiek imunitného systému. V súčasnosti sa viac preferuje subkutánne podávanie imunoglobulínov, pretože pacientovi zvyšujú kvalitu života, vzhľadom na aplikáciu v domácom prostredí. Pacientove obmedzenia sú v porovnaní s intravenóznou aplikáciou menšie. Subkutánne podávanie liečivých prípravkov predstavuje menej častý, ale veľmi významný parenterálny spôsob podávania liečivých látok do podkožného tkaniva.
Keywords: Infusions, Subcutaneous; lidé; syndromy imunologické nedostatečnosti; Immunologic Deficiency Syndromes; Humans; subkutánní infuze; imunoglobuliny; Immunoglobulins