Markery kardiovaskulárního rizika u geriatrických pacientů: zaměřeno na lipoprotein-asociovanou fosfolipázu A2 - Fortunato, Joao; Skořepa, Pavel; Fortunato, Michaela; Bláha, Vladimír (Geriatrie a gerontologie, 2018)
Kardiovaskulární onemocnění jsou ve vyspělých zemích stále vedoucí příčinou morbidity a mortality geriatrických pacientů. Patofyziologickým podkladem těchto chorob je majoritně ateroskleróza. Proto je včasné odhalení potencionálních rizikových faktorů aterosklerózy považováno za stěžejní bod v prevenci a časné diagnóze kardiovaskulárních onemocnění. V posledních letech bylo objeveno několik nových markerů, nicméně jejich přínos v kontextu s klinickou praxí (stratifikace rizika, terapeutické intervence aj.) zůstává stále sporný. Tento text shrnuje vybrané novější vyšetřovací metody a markery aterosklerózy u geriatrických pacientů se zaměřením na lipoprotein-asociovanou fosfolipázu A2, kde autoři prezentují i vlastní zkušenosti.
Keywords: kardiovaskulární nemoci; arterioskleróza; Phospholipases A2; lidé; senioři nad 80 let; senioři; fosfolipasy A2; Arteriosclerosis; křehký senior; biologické markery; Aged; Cardiovascular Diseases; Biomarkers; Frail Elderly; Aged, 80 and over; Humans