Primární chronické žilní onemocnění - diagnostika a léčba - Musil, Dalibor (Farmakoterapeutická revue, 2018)
Primárním chronickým žilním onemocněním nazýváme jakékoliv dlouhodobé morfologické a funkční změny povrchového žilního systému dolních končetin provázené bud' subjektivními potížemi, a/nebo klinickými známkami, které vyžadují vyšetření a/nebo léčbu. Subjektivními potížemi jsou žilní symptomy - žilní bolesti, neklidné končetiny a svalové křeče. Ultrazvukové vyšetření je zlatým diagnostickým standardem. Umožňuje anatomickou lokalizaci patofyziologických změn v jednotlivých segmentech žilního systému a pomáhá lékaři a pacientovi rozhodnout o další léčbě. Nejúčinnější formou konzervativní terapie jsou kompresivní punčochy, protože zlepšují žilní hemodynamiku. Venofarmaka ulevují od řady subjektivních potíží a pomáhají při zmenšování otoku. Jsou vhodným doplňkem kompresivní a režimové léčby. Chirurgická léčba varixů spočívá v odstranění kmene velké a/nebo malé safény a jejich dilatovaných přítoků. V posledních desetiletích se do popředí dostávají miniinvazivní metody - endovenózní tumescentní termální okluze velké a malé safény (laserová, radiofrekvenční nebo párou) a endovenózní netumescentní netermální okluze tkáňovým lepidlem, klasická kompresivní sklerotizace a pěnová kompresivní sklerotizace.
Keywords: kardiovaskulární chirurgické výkony; chronická nemoc; kombinovaná terapie; Cardiovascular Surgical Procedures; Vascular Diseases; lidé; Combined Modality Therapy; Drug Therapy; endovenózní terapie; skleroterapie; Varicose Veins; ultrasonografie; Humans; Chronic Disease; venofarmaka; Sclerotherapy; Compression Bandages; Venous Insufficiency; nemoci cév; varixy; žilní insuficience; kompresní obvazy; farmakoterapie; Ultrasonography