Calprotectin a calgranulin C v krvi u polytraumatizovaných pacientů - Bartáková, Eva; Novotný, Pavel; Blahutová, Marie; Holub, Michal; Tyll, Tomáš (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2018)
Cíl studie: Sledování kinetiky calprotectinu a calgranulinu C v krvi u polytraumatizovaných pacientů, posouzení sérových koncentrací obou proteinů jako prediktorů nozokomiální infekce a srovnání sérových koncentrací calprotectinu a calgranulinu C s rutinními prozánětovými faktory a skórovacími systémy. Typ pracoviště: Pracoviště intenzivní medicíny fakultní nemocnice. Typ studie: Monocentrická prospektivní studie. Materiál a metoda: Do studie bylo zařazeno 25 pacientů s polytraumatem a 20 zdravých dobrovolníků. Pacientům byla odebrána krev při příjmu (1. den) a 3., 5. a 7. den hospitalizace a byla stanovena sérová koncentrace calprotectinu a calgranulinu C enzymoimunoanalyticky. Pacienti byli skórováni dle Injury Severity Score, Acute Physiology And Chronic Health Evaluation II a Sequential Organ Failure Assessment Score (SOFA). Z rutinních laboratorních parametrů byl stanoven počet leukocytů, C-reaktivní protein (CRP), prokalcitonin (PCT), glykemie, laktát. Dále byl sledován případný rozvoj nozokomiální infekce. Výsledky: U polytraumatizovaných pacientů byly zjištěny signifikantní elevace sérové koncentrace calprotectinu a calgranulinu C oproti zdravým kontrolám po celou dobu sledování. Dále byla zjištěna pozitivní korelace mezi oběma proteiny a SOFA skóre 1. a 3. den hospitalizace. Calprotectin a calgranulin C pozitivně korelovaly 3. den s CRP a PCT a calprotectin koreloval s CRP i 5. den studie. Patrný byl trend nižší koncentrace calprotectinu a calgranulinu C u 10 pacientů s nozokomiální infekcí a u těchto nemocných byla pozorována 1., 3. a 5. den signifikantně vyšší glykemie oproti pacientům bez infekční komplikace (n = 8). Závěr: Výsledky naznačují využití sérových koncentrací calprotectinu a calgranulinu C jako potencionálních biomarkerů polytraumatu.
Keywords: protein S100A12; polytrauma; C-Reactive Protein; vyhodnocení orgánové dysfunkce; Calcitonin; Multiple Trauma; lidé; péče o pacienty v kritickém stavu; Cross Infection; Critical Care; leukocytární L1-antigenní komplex; Data Interpretation, Statistical; prospektivní studie; Prospective Studies; interpretace statistických dat; Organ Dysfunction Scores; infekce spojené se zdravotní péčí; C-reaktivní protein; kalcitonin; S100A12 Protein; Leukocyte L1 Antigen Complex; Humans