Spontánní návrat antikoagulačního účinku kumulovaného dabigatranu po odeznění účinku antagonisty: Kazuistika pacienta s život ohrožujícím krvácením - Pažout, Jaroslav; Mikešová, Marcela; Duška, František (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2018)
NOAC (Non-vitamin K Oral Anticoagulants) jsou v současné době stále častěji užívané preparáty k prevenci a léčbě tromboembolie. Jejich obliba spočívá v praktickém perorálním podání, bez nutnosti monitorovat jejich efekt. V naší kazuistice popisujeme případ 81letého muže s paroxysmální fibrilací síní léčeného dabigatranem, u kterého došlo ke kumulaci léčiva a rozvoje život ohrožujícího krvácení do trávicího traktu. Uvedený pacient byl námi léčen nejprve pomocí koncentrátu protrombinového komplexu a poté selektivním antagonistou dabigatranu idarucizumabem. Hlavní poučení z kazuistiky je existence fenoménu návratu antikoagulační aktivity kumulovaného NOAC po odeznění účinku antagonisty.
Keywords: renální insuficience; antikoagulancia; antidota; Atrial Fibrillation; dabigatran; Pneumonia, Ventilator-Associated; multiorgánové selhání; Anticoagulants; krvácení; Prothrombin; Vitamin K; Antifibrinolytic Agents; lidé; gastrointestinální krvácení; Gastrointestinal Hemorrhage; Antidotes; Aged, 80 and over; idarucizumab; protrombin; Dabigatran; Melena; Coagulants; ventilátorová pneumonie; vitamin K; Male; koagulancia; fatální výsledek; Fatal Outcome; Antithrombins; Hemorrhage; antifibrinolytika; antitrombiny; fibrilace síní; humanizované monoklonální protilátky; senioři nad 80 let; Antibodies, Monoclonal, Humanized; mužské pohlaví; Renal Insufficiency; meléna; Multiple Organ Failure; Humans