Nutriční hodnota a využití pohanky - Rysová, Jana (Výživa a potraviny, 2018)
Článek shrnuje informace o nutriční hodnotě a využití pohanky. Pohanka setá (Fagopyrum esculentum Moench) je jednoletá rostlina, která patří do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae), díky svému využití je ale velmi často řazena mezi pseudoobiloviny. Pohanka je stará kulturní plodina, která vyhovuje současnému trendu hledání zdravých potravin. Obsahuje kvalitní bílkoviny s vysokým obsahem argininu a lysinu, množství vlákniny potravy, minerálních látek, vitaminů skupiny B, karotenoidů a tokoferolů. Vysoce významný je obsah rutinu a dalších látek s vysokou antioxidační aktivitou. Pohanka patří mezi přirozeně bezlepkové potraviny a je tak důležitou surovinou pro jejich přípravu. U citlivých osob mohou ale bílkoviny pohanky vyvolat alergickou reakci. Na českém trhu je široký výběr mlýnských produktů z pohanky i zpracovaných finálních výrobků, včetně doplňků stravy.
Keywords: Fagopyrum; lidé; Nutritive Value; Nutritional Physiological Phenomena; Humans; nutriční hodnota; fyziologie výživy