Porovnání incizionální a epidurální analgezie v léčbě pooperační bolesti po císařském řezu - Meixnerová, Ivana; Huser, Martin; Seidlová, Dagmar; Janků, Petr; Štourač, Petr; Gál, Roman (Česká gynekologie, 2018)
Cíl studie: Porovnání incizionální (IA) a epidurální (EA) analgezie v léčbě pooperační bolesti u žen po císařském řezu (SC). Srovnání parametrů objektivních (intenzita bolesti, počet dodatečných dávek analgetik, nežádoucí účinky) a subjektivních (spokojenost s metodou, poruchy spánku). Typ studie: Prospektivní kohortová studie v letech 2015-2016. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika LF MU a FN Brno. Soubor a metodika: Soubor zahrnoval 72 pacientek ve 38. až 41. týdnu těhotenství. Byly rozděleny v době indikace k císařskému řezu do dvou skupin podle volby typu analgezie (epidurální/incizionální). Ženy s EA dostávaly po operaci do epidurálního katétru bupivakain a sufentanil. Druhé skupině pacientek byl v průběhu SC v celkové anestezii zaveden do operační rány IA Painfusor, kterým byl po operaci kontinuálně podáván bupivakain. Intenzitu bolesti pacientky hodnotily na vizuální analogové škále (VAS). Pokud VAS přesáhla 4, byla intravenózně aplikována dávka opioidního analgetika piritramid (dodatečná dávka analgetika DDA). Ve sledovaném období 24 hodin po SC byla hodnocena intenzita bolesti a počet vyžadovaných DDA. Spokojenost s tlumením bolesti, kvalitu spánku a nežádoucí účinky pacientky hodnotily pomocí dotazníku. Výsledky: Pacientky ve skupině EA (n = 36) hodnotily pooperační bolest (PB) hodnotou 4,4 ± 1,8 podle VAS, ženy ve skupině IA (n = 36) udávaly hodnotu PB podle VAS 4,4 ± 1,3 (p = 0,972). Rozdíl v počtu aplikovaných DDA nebyl ve srovnávaných skupinách statisticky významný (2,3 ± 0,9 EA vs. 2,4 ± 0,9 IA, p = 0,301). Při srovnávání dalších parametrů hodnocených dotazníkem bylo zjištěno statisticky signifikantně více případů vertiga u žen s IA (22,2 % EA vs. 72,2 % IA, p < 0,001). V ostatních hodnocených parametrech nebyly rozdíly mezi oběma metodami statisticky významné. Závěr: Epidurální a incizionální analgezie jsou srovnatelné metody v efektivitě léčby bolesti v období prvního dne po císařském řezu. S výjimkou vertiga byly obě metody srovnatelné také z hlediska výskytu nežádoucích účinků.
Keywords: dospělí; Pain, Postoperative; analgezie; Female; Adult; ženské pohlaví; mladý dospělý; lidé; Painfusor; prospektivní studie; Prospective Studies; Young Adult; porodnická analgezie; Analgesia, Obstetrical; pooperační bolest; Cesarean Section; lidé středního věku; incizionální analgezie; Middle Aged; Analgesia; císařský řez; Humans