Esophageal dysplasia and adenocarcinoma: a study with double immunostaining for intestinal and gastric markers - Chlumská, Alena; Mukenšnábl, Petr; Waloschek, Tomáš; Zámečník, Michal (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2018)
Kolumnární epitel jícnu je komplikací refluxní ezofagitidy a hlavním prekurzorem adenokarcinomu jícnu. Nejdůležitějším rizikovým faktorem pro vznik adenokarcinomu jícnu u refluxní ezofagitidy je nekompletní intestinální metaplazie s postupným vývojem metaplazie - dysplazie - adenokarcinom. Podle nových studií vykazuje ale podobné molekulární odchylky jako nekompletní intestinální metaplazie také sliznice typu kardie. Z tohoto důvodu se v současné době imunohistochemicky rozlišují 3 typy dysplazie a adenokarcinomu jícnu: adenomatózní - intestinální, hybridní/smíšený a foveolární gastrický. Abychom si ověřili jednotlivé typy dysplazie a adenokarcinomu jícnu a jejich vzájemné vztahy, vyšetřili jsme imunohistochemicky intestinální a žaludeční markery v sestavě 30 high-grade dysplazií a 70 adenokarcinomů. Pro imunohistochemickou klasifikaci jsme použili dvojitou (double) reakci CDX2/MUC5AC a CDX2/MUC6. Ve všech případech nekompletní intestinální metaplazie, hybridní/smíšené high-grade dysplazie a hybridního/smíšeného adenokarcinomu byla touto metodou prokázána exprese gastrických hlenů MUC5AC a MUC6 pouze v buňkách s intestinální diferenciací (jadernou pozitivitou CDX2). Dvojité barvení vyloučilo přítomnost buněk "čistého" gastrického fenotypu v hybridních lézích. Z našich nálezů vyplývá, že kategorie hybridní představuje ve skutečnosti dysplazii a adenokarcinom intestinálního typu.
Keywords: Endoscopy, Gastrointestinal; nádorové biomarkery; Precancerous Conditions; Barrettův syndrom; Adenocarcinoma; Barrett Esophagus; Biomarkers, Tumor; Humans; lidé; nádory jícnu; Immunohistochemistry; gastrointestinální endoskopie; gastroezofageální reflux; imunohistochemie; Gastroesophageal Reflux; adenokarcinom; Esophageal Neoplasms; prekancerózy