Vplyv pohybovej aktivity a morfologického typu nohy na výskyt plochej nohy - Urbanová, Katarína; Mikuľáková, Wioletta; Demjanovič Kendrová, Lucia; Homzová, Petra (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2018)
Východiská: Štúdia je zameraná na problematiku vplyvu pohybovej aktivity a morfologického typu nohy na výskyt plochej nohy. Venuje sa popisu tvarov nohy, vývoja nohy, ďalej samotnej plochej nohe, jej jednotlivým typom a etiológii. Metódy: Prieskum bol realizovaný na študentoch Katedry fyzioterapie Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity v Prešove. Vyšetrených bolo 50 študentov. V prieskume bola hodnotená kvalita klenby nohy a zároveň analyzovaný vplyv vybraných faktorov na výskyt plochej nohy. Stupeň pohybovej aktivity bol hodnotený dotazníkom pohybovej aktivity IPAQ a morfologický typ nohy hodnotiacou škálou podľa Kučeru. Kvalitu klenby nohy sme diagnostikovali plantoskopom, s využitím vizuálnej škály podľa Kapandji. Korelácie medzi parametrami hodnotiacimi kvalitu klenby nohy a sledovanými faktormi boli analyzované Pearsonovým chí- kvadrátovým testom. Výsledky: Výsledky prieskumu poukazujú na prítomnosť vyššieho percenta plochej nohy u mužov. Najfrekventovanejším typom nohy bola egyptská noha. 70 % vzorky bolo zaradených do kategórie vysoký stupeň pohybovej aktivity. Korelačný vzťah sa medzi skúmanými parametrami nepotvrdil. Záver: Výsledky prieskumu nepotvrdzujú vplyv pohybovej aktivity a morfologického typu nohy na výskyt plochej nohy.
Keywords: dospělí; průzkumy a dotazníky; Female; Adult; ženské pohlaví; mladý dospělý; Surveys and Questionnaires; Adolescent; pohybová aktivita; lidé; plochá noha; Male; Young Adult; Motor Activity; mužské pohlaví; morfologický typ nohy; mladiství; Flatfoot; Humans