Vplyv mechanoterapie na opuch po plastike LCA - Musilová, Eva; Bartolčičová, Barbora (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2018)
Cieľom príspevku bolo dokázať vplyv manuálnej lymfodrenáže na redukciu opuchu po artroskopickom riešení poškodenia predného skríženého väzu (LCA). Výberový súbor tvorilo 42 vrcholových športovcov po operácii predného skríženého väzu s rozdielnym postupom rehabilitačnej liečby. Všetci športovci realizovali cielenú kinezioterapiu, u 21 z nich sme pridali manuálnu lymfodrenáž (ML) s lymfotapom. Kontrolu predstavovala neoperovaná končatina. Metódou získavania údajov bolo meranie obvodov dolných končatín, ktoré sme vyhodnotili párovým T-testom. Počas 6-týždňového sledovania došlo pôsobením manuálnej lymfodrenáže so súčinnosťou lymfotapu k štatisticky významnej redukcii opuchu vo všetkých meraných obvodoch (p < 0,01). Bez aplikácie lymfodrenáže pretrvával štatisticky významný rozdiel obvodov.
Keywords: manuální lymfatická drenáž; Edema; lidé; Knee Joint; poranění předního zkříženého vazu; Treatment Outcome; Athletes; edém; výsledek terapie; Humans; sportovci; klinická studie jako téma; lymfotaping; Manual Lymphatic Drainage; kolenní kloub; Anterior Cruciate Ligament Injuries; Clinical Studies as Topic