Vznik a vývoj tukové kapénky a její role ve zdraví a nemoci - Dvořáková, Jana; Čedíková, Miroslava; Malečková, Anna; Kulda, Vlastimil; Tonar, Zbyněk; Müllerová, Dana (Časopis lékařů českých, 2018)
Tukové kapénky nacházíme ve většině buněk, kde jsou potřebné pro metabolismus lipidů a energetickou homeostázu. Jejich biogeneze je zatím málo prozkoumaný proces, při kterém z dvouvrstvé membrány hladkého endoplazmatického retikula vzniká organela s monomolekulární vrstvou na povrchu. Velké tukové kapénky se mohou tvořit buď růstem, nebo spojováním menších tukových kapének. Jejich základními funkcemi jsou kontrolované ukládání a řízený metabolismus lipidů a ochrana intracelulárního prostředí před lipotoxicitou. V současné době je dysfunkce tukové kapénky spojována s řadou onemocnění, jako jsou obezita, kardiometabolický syndrom, nádorová a neurodegenerativní onemocnění, lipodystrofie a kachexie.
Keywords: obezita; endoplazmatické retikulum; lipodystrofie; lidé; tukové buňky; perilipiny; Perilipins; Endoplasmic Reticulum; Adipocytes; Obesity; Humans; Lipodystrophy; Lipids; lipidy; tukové kapénky