Srovnání operačních léčivých metod zlomenin klíční kosti z pohledu počtu komplikací - Jokl, Marek; Vlček, Martin; Streck, Miroslav; Pech, Jan (Úrazová chirurgie, 2016)
Cíl: Porovnání výsledků operační léčby zlomeniny diafýzy klíční kosti pomocí nitrodřeňově zavedených Kirschnerových drátů a otevřené repozice a stabilizace úhlově stabilní zamykatelnou dlahou. Materiál a metoda: Soubor 44 pacientů se zlomeninou diafýzy klíční kosti, jejichž průměrný věk činil 42,5 roků (33 mužů a 11 žen). První skupina označená IM zahrnuje 29 pacientů, u kterých byly ke stabilizaci zlomeniny použity intramedulárně zavedené Kirschnerovy dráty. Do druhé skupiny označené ORIF je zařazeno 15 pacientů, kteří byli léčeni metodou otevřené repozice a stabilizace zamykatelnou dlahou pro zlomeniny diafyzární části klíční kosti LCP 3,5 mm (firma Synthes, Švýcarsko). Kritéria k operační terapii po zavřené repozici jsou: zkrat ve zlomenině o více než 10 mm, dislokace ad latus o více než šíři kosti, hrozící perforace kožního krytu kostním fragmentem. Stabilizace Ki dráty byla užívána pro maximálně třífragmentové zlomeniny, složitější zlomeniny byly léčeny zamykatelnou dlahou. Výsledky: Migrace osteosyntetického materiálu bez redislokace kostních fragmentů nastala pouze ve skupině IM v pěti případech (17,3 %), k selhání osteosyntézy došlo pouze v jednom případě (3,4 %) též ve skupině IM. Pakloub byl ve skupině IM pozorován dvakrát (6,9 %) a ve skupině ORIF jedenkrát (6,7 %). Závěr: Operační léčby zlomenin diafýzy klíční kosti pomocí nitrodřeňově zavedených Kirschnerových drátů a metodou stabilizace zamykatelnou dlahou nevykazují zásadní rozdíly v délce hojení, funkčních výsledcích léčby a počtu závažných komplikací. Indikacemi ke stabilizaci Kirschnerovými dráty jsou jednoduché, maximálně třífragmentové zlomeniny. Pro zlomeniny s větším počtem fragmentů je metodou volby osteosyntéza zamykatelnou dlahou.
Keywords: Diaphyses; fraktury kostí; vnitřní fixace fraktury; Clavicle; kostní dráty; lidé; retrospektivní studie; Fractures, Bone; Retrospective Studies; Bone Wires; Splints; klíční kost; Fracture Fixation, Internal; dlahy; diafýzy; Humans