Přehled látek s antimikrobiální a anti-biofilmovou aktivitou obsažených ve vinné révě - Drbohlavová, Jana (Bioprospect, 2018)
Tvorba biofilmů a s ní související rostoucí rezistence mikroorganismů ukazuje na potřebu hledání nových přírodních látek, které při současném podání s antibiotikem zvýší jejich biologickou aktivitu. Zároveň je nutné zajistit netoxicitu těchto látek. Jednou z možných alternativ je použití sekundárních metabolitů rostlin, například polyfenolů. Tyto metabolity se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, obilovinách, ořeších, ale také v rostlinných produktech jako je víno, pivo, čaj a kakao. V současné době se přesunula pozornost k rostlinným polyfenolům pocházejícím z extraktu vinné révy. Vinná réva obsahuje velké množství polyfenolových látek, např. resveratrolu či polydatinu. Odpadní vinařské produkty jsou bohaté na polyfenolové látky, které by mohly přispět k řešení problému při rezistenci mikroorganismů k běžně používaným antibiotikům, zároveň by se tím vyřešil problém s nakládáním s vinařskými odpady.
Keywords: flavonoidy; glukosidy; Flavonoids; Resveratrol; Kaempferols; Flavonols; resveratrol; stilbeny; Lactic Acid; Molecular Mechanisms of Pharmacological Action; Anti-Infective Agents; quercetin; antiinfekční látky; Antioxidants; Quercetin; Catechin; flavonoly; antioxidancia; Stilbenes; biofilmy; Vitis; Glucosides; kempferoly; katechin; kyselina mléčná; Biofilms; farmakologické účinky - molekulární mechanismy