Přehled onemocnění s obrazem restrikce difuze na magnetické rezonanci mozku - Sedláčková, Zuzana; Dorňák, Tomáš; Čecháková, Eva; Buřval, Stanislav; Heřman, Miroslav (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2018)
Onemocnění, u kterých se na MR mozku objevuje restrikce difuze, je celá řada. U ně kte rých je přítomna prakticky vždy, u jiných jen v ně kterých případech a často pak znamená horší prognózu. V diferenciální dia gnostice nálezu na MR pomáhá obraz na dalších sekvencích a klinický nález. Cílem tohoto přehledného referátu je výčet a popis onemocnění, které se mohou projevit restrikcí difuze při vyšetření MR. Nejčastěji se restrikce difuze nachází u akutní ischemie, typická je její přítomnost v obsahu abscesu nebo empyému, u lymfomů a Creutzfeldt-Jakobovy choroby. Můžeme ji ale také nalézt u vysoce celulárních tumorů, některých metastáz, u difuzního axonálního poranění, akutní diseminované encefalomyelitidy, encefalitidy, syndromu zadní reverzibilní encefalopatie, Wernickeho encefalopatie, Marchiafavova-Bignamiho syndromu, osmotického demyelinizačního syndromu, hypo-/ hyperglykemie, cyst Rathkeho výchlipky, v akutní fázi Wilsonovy choroby, u otravy oxidem uhelnatým a vzácně i u RS a epilepsie. Restrikci difuze hodnotíme na difuzí vážené sekvenci (diffusion-weighted image; DWI). Restrikci difuze můžeme popsat pouze v případě, že nalezneme hypersignální oblast na DWI obrazech s vyšší hodnotou b (obvykle b = 1 000) a současně ve stejném místě snížený signál na mapách aparentního difuzního koeficientu.
Keywords: absces mozku; Brain Neoplasms; Male; Middle Aged; nemoci mozku; magnetická rezonanční tomografie; difuzní magnetická rezonance; nádory mozku; Brain Diseases; Adult; Diagnosis, Differential; Aged; dospělí; zobrazování difuzních tenzorů; mužské pohlaví; senioři; ischemie mozku; Neuroimaging; neurozobrazování; lidé; Diffusion Tensor Imaging; ženské pohlaví; Diffusion Magnetic Resonance Imaging; Humans; diferenciální diagnóza; Brain Abscess; Magnetic Resonance Imaging; Female; lidé středního věku; Brain Ischemia