Ateroskleróza a kardiálny autonómny nervový systém - Imrich, Richard (AtheroReview, 2018)
Vzťah medzi autonómnym nervovým systémom a rozvojom aterosklerózy je komplexný a zahŕňa niekoľko relatívne nezávislých mechanizmov. V prvom rade zvýšená sympatiková aktivácia v srdci vedie k zvýšenej hemodynamike, čo môže viesť priamo k mechanickému poškodenie endotelu a steny artérií. Okrem toho sa autonómny nervový systém podieľa na regulácii tonusu ciev a spolu s ďalšími faktormi pôsobiacimi prostredníctvom endotelu sa uplatňuje pri regulácii tlaku krvi či rozvoju hypertenzie, čo nepriamo prispieva k rozvoju aterosklerózy. Vzhľadom k významným imunomodulačným vlastnostiam autonómneho nervového systému je pravdepodobne významný aj vplyv prostredníctvom regulácie chronického zápalu.
Keywords: ateroskleróza; Inflammation; hypertenze; zánět; lidé; nemoci autonomního nervového systému; Hypertension; Atherosclerosis; autonomní nervový systém; Autonomic Nervous System Diseases; Stress, Psychological; Autonomic Nervous System; psychický stres; Humans