Silent sinus syndrom - Lazák, Jan; Lisý, Jiří; Kalfeřt, David; Plzák, Jan (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2018)
Silent sinus syndrom (SSS) je vzácné onemocnění čelistní dutiny. Vznik onemocnění je idiopatický a projevuje se typicky postupně vznikajícím enoftalmem na podkladě poklesu spodiny očnice následkem kolapsu maxilární dutiny. V naší kazuistice popisujeme náhodný nález SSS u sedmnáctileté ženy. Případ je zajímavý absencí typických klinických příznaků, nízkým věkem pacientky a nestandardním diagnostickým postupem. Diskutována je patofyziologie, symptomatologie, diagnostika a léčba tohoto onemocnění. Klíčová slova: silent sinus syndrom, enoftalmus, hypoglobus
Keywords: výsledek terapie; Enophthalmos; mladiství; Treatment Outcome; hypoglobus; Otorhinolaryngologic Surgical Procedures; Magnetic Resonance Imaging; lidé; Female; ženské pohlaví; otorinolaryngologické chirurgické výkony; silent sinus syndrom; magnetická rezonanční tomografie; Humans; enoftalmus; Adolescent