Skotský model dávkování vankomycinu a monitorování jeho hladin zlepšuje účinnost i bezpečnost léčby vankomycinem - Zahálková, Kristýna; Chrdle, Aleš; Dvořáčková, Olga; Kašparová, Marie; Horníková, Magdalena; Chmelík, Václav (Vnitřní lékařství, 2018)
Východisko: Terapeutické monitorování hladin vankomycinu má zásadní význam pro úspěšnost a bezpečnost léčby. Doporučený postup dávkování a monitorování hladin vankomycinu podle Scottish Antimicrobial Prescribing Group určuje velikost úvodní dávky podle tělesné hmotnosti, další 3-4 dávky podle clearance kreatininu a následné dávkování se upravuje podle naměřených údolních hladin. Metody: Retrospektivní kohortová studie všech dospělých pacientů léčených vankomycinem před a po převzetí doporučeného postupu v roce 2015 porovnává rychlost dosažení doporučených hladin (10-20 mg/l) při prvním měření a úspěšnost jejich udržení v následných měřeních, spolu s výskytem nefropatie. Výsledky: Při prvním odběru dosáhlo doporučených hladin 74/163 pacientů (45,4 %) v roce 2014 a 101/160 pacientů (63,1 %) v roce 2016 (χ2; p = 0,001). Více než polovinu následných hladin mělo v doporučených mezích 51/105 pacientů (48,6 %) v roce 2014 a 80/117 (68,4 %) v roce 2016, zatímco ani jednou nedosáhlo doporučené hladiny 28 (26,7 %) pacientů v roce 2014 a 10 (8,5 %) pacientů v roce 2016 (Mann-Whitney; p = 0,026). Výskyt nefropatie nebyl rozdílný ( (χ2; p = 0,286). Závěry: Převzatý skotský postup dávkování vankomycinu vedl velmi významně častěji k doporučeným hladinám vankomycinu při prvním měření a významně častěji i v dalších měřených hodnotách, aniž by došlo k vyššímu výskytu nefropatie.
Keywords: směrnice pro lékařskou praxi jako téma; vankomycin; Vancomycin; Drug Monitoring; retrospektivní studie; Humans; Practice Guidelines as Topic; lidé; Retrospective Studies; monitorování léčiv