Placentární růstový faktor u pacientek s komplikacemi v těhotenství ve třetím trimestru gravidity - Muravská, Alexandra; Germanová, Anna; Jáchymová, Marie; Kuběna, Aleš; Hájek, Zdeněk; Pařízek, Antonín; Zima, Tomáš; Kalousová, Marta (Klinická biochemie a metabolismus, 2018)
Cíl studie: Cílem této práce bylo popsat plazmatické hladiny placentárního růstového faktoru (PLGF) u pacientek s patologickými stavy v těhotenství. Typ studie: Case-control studie. Název a sídlo pracoviště: Ústav lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN, Kateřinská 32, 121 08 Praha 2. Materiál a metody: Sledovaná skupina byla složena ze 151 žen ve třetím trimestru těhotenství (35 pacientek s příznaky předčasného porodu, 32 pacientek s gestační hypertenzí, 30 pacientek s růstovou retardací plodu (IUGR), 13 pacientek s intrahepatickou cholestázou v těhotenství (ICP) a 41 zdravých těhotných žen sloužících jako kontroly). PLGF byl měřen metodou ELISA. Výsledky: U pacientek s gestační hypertenzí a IUGR byly zjištěny signifikantně snížené hladiny PLGF ve srovnání s kontrolami (90,6 (IQR 49,9 – 122,4) pg/ml, resp. 56,0 (IQR 39,6 – 143,1) pg/ml vs. 183,9 (IQR 114,0 – 302,2) pg/ml, p < 0,0001), přičemž hladiny PLGF u pacientek s předčasným porodem a ICP se od kontrolní skupiny nelišily. Po adjustaci na gestační věk se od kontrol signifikantně lišily všechny skupiny pacientek. Byla prokázána negativní korelace hladiny PLGF jak s počtem erytrocytů, tak i s hladinou hemoglobinu u pacientek s hrozícím předčasným porodem (r = – 0,46 p = 0,0058, resp. r = –0,53, p = 0,0013) a dále pak s hladinou kyseliny močové u pacientek s IUGR (r = – 0,4237, p = 0,0196). Závěr: Výsledky studie přispívají k lepšímu porozumění patologických mechanizmů u rizikového těhotenství.
Keywords: klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; komplikace těhotenství; Female; Adult; dospělí; placentární růstový faktor; Pregnancy; Humans; ženské pohlaví; Placenta Growth Factor; předčasný porod; lidé; Pregnancy Complications; Premature Birth; preeklampsie; těhotenství; Pre-Eclampsia