Možnosti vyšetření a podpory mikrocirkulace u syndromu diabetické nohy - Piťhová, Pavlína (Interní medicína pro praxi, 2018)
Syndrom diabetické nohy znamená přítomnost patologie na noze diabetika distálně od kotníku, jedná se o závažnou a velmi obtížně léčitelnou komplikaci diabetes mellitus. Léčba musí být komplexní a musí zahrnovat odlehčení postižené končetiny, revaskularizaci v případě ischemie, antibiotickou léčbu v případě infekce, debridement a přípravu spodiny rány a volbu vhodného krytí rány. Zdá se, že rozhodujícím momentem pro zhojení diabetické ulcerace je dobře fungující mikrocirkulace. V popředí zájmu jsou tedy vedle metod nefarmakologických, jako jsou systémově účinkující hyperbarická oxygenoterapie či rheoferézní terapie a různé typy lokálních, převážně fyzikálních metod, i metody farmakologické podpory mikrocirkulace, zejména použití alprostadilu a sulodexidu.
Keywords: Diabetic Foot; lidé; termografie; terapie ran pomocí řízeného podtlaku; optická neinvazivní technologie; Drug Therapy, Combination; alprostadil; Diosmin; Laser-Doppler Flowmetry; Diabetes Complications; kombinovaná farmakoterapie; laser doppler flowmetrie; SULODEXID; hyperbarická oxygenace; diabetická noha; mikrocirkulace; Humans; inzuliny; Glycosaminoglycans; Negative-Pressure Wound Therapy; Alprostadil; Blood Gas Monitoring, Transcutaneous; Thermography; hesperidin; Hesperidin; laserová terapie s nízkou intenzitou světla; Low-Level Light Therapy; Diagnostic Techniques and Procedures; cévní endotel; Microscopic Angioscopy; Insulins; Microcirculation; Hyperbaric Oxygenation; Endothelium, Vascular; diagnostické techniky a postupy; rheoferézní terapie; transkutánní měření krevních plynů; vakuově-kompresní terapie; diosmin; komplikace diabetu; mikroskopická angioskopie; glykosaminoglykany