Farmakoterapie Alzheimerovy demence a přidružených neuropsychiatrických symptomů. 1. část - Prokopová, Iva (Praktické lékárenství, 2018)
Alzheimerova choroba je nejčastější příčinou demence. Pro účelnou léčbu je třeba včasná a přesná diagnostika. K symptomatické terapii jsou využívány inhibitory acetylcholinesterázy, v pozdějších fázích také memantin. Součástí demence bývají neuropsychiatrické symptomy, jsou častou příčinou institucionalizace a stresu pacienta i pečovatelů. Snažíme se zjistit a odstranit jejich příčinu, v léčbě preferujeme nefarmakologický přístup. Při neúčinnosti režimových opatření lze volit vybraná antidepresiva, antipsychotika, anxiolytika, případně další látky. Následující přehled pojednává o rozdílech v účinnosti a bezpečnosti mezi jednotlivými látkami a upozorňuje na možná rizika, která jsou s terapií spojená.
Keywords: lékové interakce; galantamin; Alzheimer Disease; Memantine; Cytochrome P-450 Enzyme System; Drug Interactions; Humans; lidé; Rivastigmine; donepezil; Cholinesterase Inhibitors; systém (enzymů) cytochromů P-450; nežádoucí účinky léčiv; Alzheimerova nemoc; nootropní látky; receptory N-methyl-D-aspartátu; Receptors, N-Methyl-D-Aspartate; cholinesterasové inhibitory; demence; Galantamine; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; memantin; Donepezil; Dementia; rivastigmin; Nootropic Agents