Terapie akutních zánětů horních dýchacích cest - Schalek, Petr (Praktické lékárenství, 2018)
Akutní respirační infekce horních cest dýchacích postihují děti i dospělé a pro svou četnost představují závažný nejen zdravotní, ale i socio-ekonomický problém. Hlavním cílem léčby u těchto infekcí je zmírnění příznaků, zkrácení trvání nemoci, zamezení komplikacím a zkrácení školní či pracovní absence. V následujícím stručném přehledu jsou uvedeny zejména skupiny léků, které jsou často doporučovány či předepisovány nemocným s akutními infekcemi horních dýchacích cest, se zřetelem na poznatky, které vycházejí z principů medicíny založené na důkazech.
Keywords: infekce dýchací soustavy; ERDOSTEIN; Acute Disease; neopioidní analgetika; Analgesics, Non-Narcotic; Expectorants; lidé; Nasal Decongestants; Anti-Bacterial Agents; Phytotherapy; Respiratory Tract Infections; Common Cold; solné roztoky; nachlazení; hormony kůry nadledvin; Adrenal Cortex Hormones; nosní dekongestiva; akutní záněty horních dýchacích cest; hypertonický solný roztok; fytoterapie; antipyretika; medicína založená na důkazech; Antipyretics; Saline Solution, Hypertonic; akutní nemoc; antibakteriální látky; Evidence-Based Medicine; expektorancia; Humans