Očkování pacientů s diabetem mellitem - Chlíbek, Roman (Vakcinologie, 2018)
Pacienti s diabetem mellitem patří mezi nejvýznamnější skupinu osob s doporučovaným očkováním pro rizikové pacienty. Počet diabetiků každoročně celosvětově narůstá, např. v ČR ročně přibude 68 tisíc nových pacientů (roční nárůst o 6,9 %). Vlastní onemocnění snižuje buněčnou i humorální imunitu a diabetici jsou ve vyšším riziku vzniku infekčních onemocnění, zejména respiračních. Diabetikům je doporučeno každoroční očkování jednou dávkou vakcíny proti sezónní chřipce. Dalším doporučeným očkování pro tuto skupinu pacientů je očkování proti pneumokokovým onemocněním jednou dávkou konjugované pneumokokové vakcíny. Doporučené je také očkování proti virové hepatitidě typu B (VHB). Diabetici jsou v individuálním riziku přenosu VHB (sdílení glukometrů, špatně se hojící rány) a ve vyšším riziku vzniku nefropatie s následnou renální insuficiencí v porovnání s věkově stejnou skupinou zdravých osob. Až 40 % pacientů na hemodialýze jsou právě diabetici a 42 % komplikací diabetu jsou právě nefropatie. Proto očkování proti VHB co nejdříve po stanovení diagnózy diabetu, v době kdy imunogenita vakcín je vyšší než v době renální insuficience, vede k lepším výsledkům postvakcinační imunity. Mezi další vhodná očkování diabetiků patří vakcinace proti černému kašli, pásovému oparu nebo planým neštovicím. Očkování rizikových skupin chronicky nemocných pacientů, včetně diabetiků patří mezi priority vakcinačních programů. Očkování těmto skupinám by mělo být nabízeno a doporučováno nejenom praktickými lékaři, ale zejména odbornými specialisty, kteří by se měli zabývat také prevencí progrese a vzniku komplikací základního onemocnění, které jsou ovlivnitelné vakcinací.
Keywords: vakcinace; Humans; pneumokokové infekce; vakcína proti planým neštovicím; Hepatitis B Vaccines; Influenza, Human; Vaccination; Influenza Vaccines; lidé; Pneumococcal Infections; pneumokokové vakcíny; vakcíny proti chřipce; chřipka lidská; Pneumococcal Vaccines; vakcína proti pásovému oparu; hepatitida B; komplikace diabetu; Herpes Zoster Vaccine; Diabetes Complications; Hepatitis B; vakcína proti hepatitidě B; Chickenpox Vaccine