Diagnostický potenciál synoviálnej tekutiny - Schwartzová, Vladimíra; Kluknavská, Jana; Birková, Anna; Rabajdová, Miroslava (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2018)
Úvod: Biochemické zmeny sprevádzajúce intrakapsulárne patologické procesy predstavujú potenciálny zdroj informácií využiteľný na diagnostiku, diferenciálnu diagnostiku či monitorovanie ochorení temporomandibulárneho kĺbu. Miniinvazívne zásahy do integrity temporomandibulárneho kĺbu so sprístupnením synoviálnej tekutiny sa v stomatologickej praxi realizujú za účelom drenáže, prípadne terapeutických laváží a nie za účelom stanovenia akéhokoľvek biochemického parametra. Okrem invazivity punkcie temporomandibulárneho kĺbu využiteľnosť synoviálnej tekutiny z tejto lokality na diagnostiku komplikuje jej nízky objem. Cieľom práce je zhrnúť aktuálne poznatky o histológii, fyziológii a patofyziológii temporomandibulárneho kĺbu, vyhodnotiť možnosti vyšetrenia synoviálnej tekutiny a otestovať diagnostický potenciál tejto tekutiny pomocou vysoko citlivej fluorescenčnej fingerprintovej analýzy.
Keywords: fluorescence; osteoartróza; nemoci temporomandibulárního kloubu; výsledek terapie; Adolescent; Temporomandibular Joint; Arthrocentesis; lidé; synoviální tekutina; Temporomandibular Joint Disorders; Treatment Outcome; Male; artrocentéza; temporomandibulární kloub; Osteoarthritis; Synovial Fluid; lidé středního věku; Fluorescence; mužské pohlaví; Middle Aged; mladiství; Humans