Prvé podanie idarucizumabu s následnou intravenóznou trombolýzou a mechanickou trombektómiou na Slovensku - Petrík, Oto; Travkina, Iuliia; Bažík, Rastislav; Vulev, Ivan; Unčovská, Eva (Neurologie pro praxi, 2018)
Intravenózna trombolýza ako základná kauzálna liečba akútnej ischemickej cievnej mozgovej príhody je u pacientov liečených novými orálnymi antikoagulanciami za určitých okolností kontraindikovaná. Dabigatran ako jediný NOAK má svoje špecifické antidotum – monoklonálnu protilátku idarucizumab. Podanie antidota vyblokuje účinok antikoagulačnej terapie a umožní podanie kauzálnej liečby hyperakútneho štádia ischémie mozgu (trombolýza, mechanická trombektómia). Prezentujeme prípad 59-ročnej pacientky liečenej dabigatranom pre stav po ischemickej mozgovej príhode v minulosti s fibriláciou predsiení, ktorá utrpela recidívu, avšak pre antikoagulačnú terapiu bola trombolýza kontraindikovaná. Po podaní idarucizumabu sme boli schopní pacientke podať trombolytikum a vzhľadom na nález oklúzie veľkej cerebrálnej tepny následne aj mechanickú trombektómiu. Po uvedenej terapii sa stav pacientky zlepšil a pri NIHSS 2b bola prepustená do domácej starostlivosti.
Keywords: antikoagulancia; Female; Thrombolytic Therapy; dabigatran; ženské pohlaví; Computed Tomography Angiography; Anticoagulants; cévní mozková příhoda; Outcome and Process Assessment, Health Care; trombolytická terapie; Slovakia; lidé; Stroke; ischemie mozku; Dabigatran; medicína založená na důkazech; Brain Ischemia; lidé středního věku; humanizované monoklonální protilátky; Slovenská republika; Antibodies, Monoclonal, Humanized; mechanická trombolýza; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); CT angiografie; Middle Aged; Evidence-Based Medicine; Mechanical Thrombolysis; Humans