Farmakokinetické parametry – clearance - Vašířová, Zuzana (Remedia, 2018)
Clearance léčiva je parametr, díky němuž můžeme nastavit racionální dávkovací režim při dlouhodobé aplikaci léčiva. Informuje nás o efektivnosti eliminace léčiva, a to jak celkové, tak o eliminaci jednotlivými orgány. Různými mechanismy může docházet ke zvýšení či snížení clearance léčiva.
Keywords: hodnoty glomerulární filtrace; Hepatobiliary Elimination; lidé; Pharmacology, Clinical; farmakokinetika; renální reabsorpce; metabolická clearance; Kidney Tubules; statistika jako téma; Metabolic Clearance Rate; Humans; Renal Elimination; klinické laboratorní techniky; Clinical Laboratory Techniques; Pharmacokinetics; Statistics as Topic; hepatobiliární exkrece; eliminace ledvinami; Glomerular Filtration Rate; Renal Reabsorption; ledvinové kanálky; klinická farmakologie