Nešpecifické zápalové ochorenia čreva: faktory podieľajúce sa na patogenéze - Dudík, Boris; Kiňová Sepová, Hana; Bilková, Andrea (Česká a slovenská farmacie, 2018)
Incidencia nešpecifických zápalových ochorení čreva (IBD) v rozvinutých krajinách každoročne stúpa. Príčiny týchto ochorení dosiaľ nie sú jednoznačne identifikované a práve ich poznanie je kľúčovým predpokladom pre efektívnu profylaxiu a terapiu. Na vzniku IBD sa pravdepodobne podieľa kombinácia viacerých faktorov: environmentálnych, genetických, imunologických a narušenia zloženia črevnej mikrobioty – dysbiózy. Najzávažnejšími environmentálnymi faktormi sa zdajú byť „westernizácia“ životného štýlu a urbanizácia. K patogenéze IBD prispieva tiež nerovnováha medzi TH1 a TH2 bunkovou imunitnou odpoveďou a zmeny v expresii génov zapojených o. i. do T bunkovej odpovede a imunodeficientných stavov. V neposlednom rade celosvetové nadužívanie antimikróbnych liečiv ochudobňuje ľudský mikrobióm, čo má priamy dopad na rozvoj črevnej dysbiózy. Predmetom prehľadového článku je podrobná charakteristika faktorov podieľajúcich sa na vzniku a rozvoji IBD.
Keywords: adaptivní imunita; imunitní systém; idiopatické střevní záněty; Inflammatory Bowel Diseases; Adaptive Immunity; přirozená imunita; lidé; Dysbiosis; střevní mikroflóra; Immune System; dysbióza; Immunity, Innate; Gastrointestinal Microbiome; Humans