Vybrané environmentálne rizikové faktory zápalových ochorení čreva - Diabelková, Jana (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2018)
Incidencia zápalových ochorení čreva sa v posledných rokoch zvyšuje, no presná príčina ochorení nie je dosiaľ jasná, a preto nepoznáme ani spoľahlivý spôsob prevencie. Práca popisuje doterajšie poznatky o úlohe a vplyve vybraných rizikových faktorov na vznik, relaps i progresiu zápalových ochorení čreva. Podrobnejšie sa zaoberá potenciálne rizikovými faktormi, ako je hygiena, fajčenie, prostredie, sanitácia, industrializácia a socioekonomický status, znečistenie vzduchu, vody, ale aj úlohou črevného mikrobiómu, infekcií, užívania antibiotík a vplyvom stresu a spánku. Práca zdôrazňuje potrebu objasniť etiológiu ochorenia.
Keywords: rizikové faktory; střevní mikroflóra; Inflammatory Bowel Diseases; idiopatické střevní záněty; Environmental Exposure; Epidemiologic Studies; Gastrointestinal Microbiome; lidé; epidemiologické studie; Risk Factors; Humans; vystavení vlivu životního prostředí