Vaskulitidy velkých tepen - Zavadilová, Lucie; Gergely, Ladislav (Cor et Vasa (Brno), 2018)
Vaskulitidy představují heterogenní skupinu imunopatologicky podmíněných onemocnění, vyznačující se zánětlivým postižením cév, jež vede k destrukci cévní stěny, následné proliferaci a zúžení až uzávěru lumen. Podle svého rozsahu vyvolávají zánětlivé změny různě závažnou systémovou reakci organismu projevující se např. nechutenstvím, hubnutím, febriliemi nejasné etiologie, nočními poty apod.; lokálně pak působí ischemii oblastí zásobovaných postiženou tepnou. Cílem práce je poukázat na skutečnost, že vaskulitidy představují významné úskalí jak pro pacienty, jejichž základní diagnóza nemusí být včas správně rozpoznána a adekvátně léčena, tak pro lékaře, neboť se jedná o onemocnění relativně vzácné, etiologie často není známa a patofyziologie dosud není zcela objasněna.
Keywords: senioři; diferenciální diagnóza; Immunosuppressive Agents; Prognosis; Takayasu Arteritis; Glucocorticoids; Middle Aged; mužské pohlaví; Giant Cell Arteritis; arteriae temporales; glukokortikoidy; Adult; mladý dospělý; Temporal Arteries; Young Adult; prognóza; vaskulitida; ženské pohlaví; imunosupresiva; Humans; CT angiografie; obrovskobuněčná arteritida; lidé středního věku; Computed Tomography Angiography; Diagnosis, Differential; dospělí; Female; Aged; Takayasuova arteriitida; lidé; Male; Vasculitis