Screening kolorektálního karcinomu - Grega, Tomáš; Suchánek, Štěpán; Zavoral, Miroslav (Onkologická revue, 2018)
Screening kolorektálního karcinomu představuje účinný nástroj redukce incidence a mortality tohoto onemocnění. Dokládají to jak epidemiologická data, tak mikrosimulační modely. Efektivního screeningu kolorektálního karcinomu lze dosáhnout pouze na bázi populačního screeningového programu, kde je každý jedinec osloven a pozván k vyšetření. Pokrytí screeningem v České republice dlouhodobě nedosahuje minimální hodnoty podle mezinárodních doporučení, kde je cíl alespoň 45 %. Tyto výsledky ukazují, že je zde stále prostor ke zlepšování. Zejména je nutné pokračovat v adresném zvaní a ve snahách o vyšší pokrytí cílové populace, například snížením dolní věkové hranice pro screeningovou kolonoskopii a zavedením centrálního úřadu pro adresné zvaní s jednotným vyhodnocováním testů na okultní krvácení.
Keywords: Preventive Medicine; Diagnostic Techniques, Digestive System; kolonoskopie; lidé; celosvětové zdraví; Colonic Polyps; statistika jako téma; diagnostické techniky gastrointestinální; polypy tlustého střeva; plošný screening; Humans; Public Health; vládní programy; Colonoscopy; okultní krev; preventivní lékařství; Česká republika; Government Programs; Statistics as Topic; kolorektální nádory; Czech Republic; Colorectal Neoplasms; Mass Screening; demografie; veřejné zdravotnictví; Demography; Global Health; Occult Blood