Stanovení obsahu silybinu v potravních doplňcích obsahujících silymarin - Poruba, Martin; Rácová, Zuzana (Klinická farmakologie a farmacie, 2018)
Prezentovaná studie měla za cíl porovnat obsah silybinu ve vybraných potravních doplňcích obsahujících silymarin dostupných v České republice. Stanovení silybinu bylo provedeno pomocí HPLC/UV. Naše výsledky ukazují, že většina potravních doplňků obsahuje silybin v referenčním rozmezí 20–40 %. Výrobky NaturProdukt® Silymarin forte s obsahem 40 % silybinu (80,00 ± 0,50 mg) a Nefdesanté® Silymarin ostropestřec s obsahem 33 % silybinu (81,58 ± 0,14 mg) patří mezi výrobky s vysokým obsahem této přírodní látky. Na druhou stranu nejméně silybinu bylo naměřeno u přípravku WALMARK® Ostropestřec mariánský (< 20 %). Výsledky naznačují, že většina z testovaných potravních doplňků je kvalitní a obsahuje deklarované množství obsahových látek.
Keywords: silibinin; hodnocení léčiv; ostropestřec mariánský; Dietary Supplements; Silybum marianum; lidé; Drug Evaluation; silymarin; potravní doplňky; Silybin; Silymarin; Humans