Kvalita života dětí a dospívajících po léčbě onkologického onemocnění - porovnání s pohledem jejich rodičů - Blažková, Tereza; Blatný, Marek; Kepák, Tomáš; Jelínek, Martin; Koutná, Veronika (Psychologie pro praxi, 2017)
Většina studií zabývajících se dětmi a dospívajícími po léčbě onkologického onemocnění poukazuje na dobrou kvalitu života u těchto jedinců. Pohled jejich rodičů se však může výrazně lišit. Mohou se mnohem více obávat o budoucnost a spokojenost svých dětí. Předkládaná studie zjišťuje rozdíly mezi hodnocením spokojenosti s jednotlivými zdroji kvality života z pohledu samotných dětí a dospívajících a z pohledu jejich rodičů. Současně také sleduje rozdíly mezi jednotlivými věkovými skupinami. Výzkumný soubor tvoří 172 dětí a dospívajících po léčbě onkologického onemocnění a jejich rodiče. Data, týkající se kvality života dětí a dospívajících po léčbě, byla získána pomocí upraveného Dotazníku kvality života SQUALA. Hodnocení spokojenosti s jednotlivými zdroji kvality života je velice rozdílné u nejmladší věkové skupiny. Děti uvádějí, že jsou mnohem více spokojené s většinou zdrojů kvality života, a to jak v porovnání se staršími dospívajícími, tak v porovnání s pohledem rodičů.
Keywords: Empirical Research; Male; kvalita života; Quality of Life; Neoplasms; Parents; Adolescent; Child; dítě; mužské pohlaví; průzkumy a dotazníky; mladiství; rodiče; lidé; ženské pohlaví; Humans; nádory; Surveys and Questionnaires; Female; empirický výzkum