Frankfurtská škála potíží - některé psychometrické charakteristiky české verze - Kuhnová, Eva; Pěč, Ondřej; Dragomirecká, Eva; Pěčová, Jana; Šelepová, Pavla (Československá psychologie, 2018)
Cíle. Frankfurtská škála potíží je sebehodnotící dotazníkový nástroj pro měření subjektivně vnímaných kognitivních a percepčních poruch u schizofrenie. Cílem studie bylo ověřit psychometrické vlastnosti české verze dotazníku. Soubor a procedura. Česká verze FBF byla administrována 53 osobám se schizofrenií a 53 osobám bez psychiatrické diagnózy. Ze vzorku osob bez psychiatrické diagnózy autoři pomocí náhodného stratifikovaného výběru vybrali 22 osob a 21 z nich byl po 2 týdnech znovu administrován FBF pro zjištění test-retestové reliability. Statistická analýza. Validita byla zkoumána porovnáním hodnot FBF u obou skupin pomocí neparametrického Mann-Whitneyho U testu a Cohenova d koeficientu. Reliabilitu dotazníku FBF autoři ověřovali pomocí Cronbachova alfa, které bylo vypočteno z výsledků u osob se schizofrenií (n = 50), u osob bez psychiatrické diagnózy (n = 53) a u celého souboru (n = 103). Test-retestová reliabilita byla ověřována pomocí Spearmanova korelačního koeficientu. Výsledky. Validita ve smyslu schopnosti testu rozlišovat mezi souborem osob se schizofrenií a běžnou populací byla ověřena. Osoby s diagnostikovanou schizofrenií dosahovaly v testu FBF signifikantně vyšších skórů než osoby bez psychiatrické diagnózy (p < 0,01). Hodnota Cronbachova alfa potvrdila reliabilitu (r ≥ 0,7) u skupiny osob se schizofrenií ve všech položkách (r = 0,976) i v jednotlivých podškálách. U kontrolní skupiny osob bez psychiatrické diagnózy byla shledána přiměřená reliabilita ve všech položkách (r = 0,945), nikoliv však ve všech podškálách. Test-retestová reliabilita u osob bez psychiatrické diagnózy dosáhla uspokojivé hodnoty ve všech položkách (rho = 0,982). Psychometrické vlastnosti české verze dotazníku jsou srovnatelné s verzí originální a s jinými obdobnými zahraničními studiemi. Omezení studie. Nebyly zkoumány další typy validity. Test-retestová reliabilita byla ověřována na vzorku osob bez psychiatrické diagnózy a nikoliv na vzorku osob se schizofrenií.
Keywords: psychotické poruchy; dospělí; Humans; srovnávací psychologie; Cognitive Dysfunction; neurobehaviorální symptomy; reprodukovatelnost výsledků; Czech Republic; Psychology, Comparative; afektivní symptomy; Neurobehavioral Manifestations; Česká republika; psychologické testy; Diagnostic Self Evaluation; Psychological Tests; Adult; kognitivní dysfunkce; osoby s mentálním postižením; Psychotic Disorders; Affective Symptoms; Frankfurtská škála potíží; diagnostické sebehodnocení; Persons with Intellectual Disabilities; lidé; Reproducibility of Results