Impulzivita ako prediktor rizikového správania adolescentov - Čerešník, Michal; Tomšik, Robert; Dolejš, Martin; Suchá, Jaroslava (Československá psychologie, 2018)
Ciele. Hlavným cieľom práce bolo identifikovať mieru impulzívnych vplyvov na formy rizikového správania adolescentov. Vzorka. Reprezentatívna výskumná vzorka pozostávala z 4098 študentov z Českej republiky na osemročných, šesťročných a štvorročných gymnáziách. Základný súbor predstavuje 348 678 adolescentov, z toho 86 796 navštevuje štvorročné, šesťročné a osemročné gymnáziá. Výskumný súbor tvoril približne 5 % zo základného súboru. Hypotézy. Na základe predchádzajúcich zistení sa predpokladá kauzálna súvislosť medzi impulzívnosťou a zneužívaním psychoaktívnych látok, šikanovaním a delikvenciou. Štatistická analýza. Na zisťovanie vplyvu impulzivity (SIDS) na premenné dotazníka VRCHA bola použitá lineárna regresná analýza (Enter). Výsledky. Impulzivita sa prejavuje ako významný prediktor šikanovania (R2 = 0,059), abúzu (R2 = 0,089) a delikvencie (R2 = 0,137) u adolescentov. Limity štúdie. Štúdia operuje výlučne s jednou premennou ako prediktorom rizikového správania. Pre komplexnejšie skúmanie je potrebné do modelu zahrnúť ďalšie významné prediktory.
Keywords: poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Substance-Related Disorders; Alcoholism; Humans; Impulsive Behavior; šikana; Social Problems; psychologické testy; studenti; Juvenile Delinquency; sociální problémy; Psychology, Social; lidé; Regression Analysis; Problem Behavior; Bullying; zločinnost mladistvých; Data Interpretation, Statistical; problémové chování; Adolescent; alkoholismus; Psychological Tests; Czech Republic; impulzivní chování; Students; Česká republika; sociální psychologie; regresní analýza; mladiství; interpretace statistických dat