Vplyv socioekonomických determinantov na prevalenciu fajčenia tabaku u slovenských vysokoškolských študentov denného štúdia - Gavurová, Beáta; Koróny, Samuel; Barták, Miroslav (Adiktologie, 2018)
Problém fajčenia je nutné vidieť ako závažný fenomén verejného zdravotníctva podmienený mnohými faktormi. CIELE: Cieľom príspevku bolo na základe vybraných výsledkov primárneho výskumu zistiť mieru a druh vplyvu vybraných socioekonomických premenných na fajčenie tabaku a názory na riziká spojené s jeho užívaním u študentov. METÓDY: Súbor dát bol získaný na základe údajov dotazníkového prieskumu. SÚBOR: 748 študentov (290 mužov a 458 žien) denného štúdia na slovenských vysokých školách. VÝSLEDKY: Relatívne najväčší vplyv má zamestnanie (brigáda) študenta popri štúdiu. Z trinástich otázok z oblasti užívania tabaku bol vplyv zamestnania významný pri ôsmich. Vo všetkých prípadoch bol vplyv zamestnania negatívny. Študentky majú významne nižšiu prevalenciu vo vyskúšaní vodnej fajky a sú aj opatrnejšie v názoroch na riziká príležitostného fajčenia cigariet v porovnaní so študentmi. Posledný významný determinant je typ fakulty. Signifikantne a pozitívne ovplyvňoval vyskúšanie vodnej fajky typ zdravotníckej fakulty – významne nižší počet študentov z nich vyskúšal vodnú fajku. Vplyv ostatných skúmaných potenciálnych determinantov bol nevýznamný. ZÁVERY: Môžeme konštatovať, že významný pozitívny vplyv na prevalenciu užívania tabaku a názory na riziká spojené s jeho užívaním pre slovenských vysokoškolských študentov denného štúdia má z hľadiska ochrany pred ním – ženské pohlavie a štúdium na zdravotnícky orientovaných fakultách. Na druhej strane má významný negatívny vplyv zamestnanie študenta. Zamestnaní študenti majú väčšiu prevalenciu užívania tabaku, aj vyššie výdavky naň. Za najhoršie zistenie pri zamestnaných študentoch považujeme to, že ich významne vyšší počet užíva tabak spolu s alkoholom, pričom významne nižší počet by sa dokázal vzdať fajčenia.
Keywords: genderová identita; dospělí; Attitude; Students; průzkumy a dotazníky; Health Risk Behaviors; Occupations; National Health Programs; Adult; Surveys and Questionnaires; Slovakia; lidé; Alcohol Drinking in College; postoj; Self Report; studium lékařství; Tobacco Smoking; Social Problems; zaměstnání; studium vysokoškolské; Data Interpretation, Statistical; interpretace statistických dat; Education, Graduate; Socioeconomic Factors; Gender Identity; sociální problémy; kouření tabáku; Education, Medical; Slovenská republika; socioekonomické faktory; studenti; zpráva o sobě; pití alkoholu na vysoké škole; zdravotně rizikové chování; programy národního zdraví; Humans