Využití autologních kmenových buněk kostní dřeně v léčbě srdečního selhání - Pleva, Leoš; Kukla, Pavel; Vítková, Kateřina; Procházka, Václav (Intervenční a akutní kardiologie, 2018)
Srdeční selhání představuje jedno z hlavních chronických onemocnění s vysokou morbiditou a mortalitou. Nejčastější příčinu rozvoje srdečního selhání se sníženou systolickou funkcí představuje ischemická choroba srdeční. Ačkoliv revaskularizace ischemického myokardu vede ke zlepšení kontraktility viabilního myokardu a systolické funkce, žádná z těchto metod nemůže obnovit viabilitu již nekrotické tkáně. V našem přehledu se zabýváme možností využití autologních kmenových buněk kostní dřeně v léčbě pacientů se srdečním selháním na podkladě ischemického poškození myokardu.
Keywords: autologní krevní transfuze; Myocytes, Cardiac; metaanalýza jako téma; řízená tkáňová regenerace; Myocardial Ischemia; Humans; hematopoetické kmenové buňky; buněčná a tkáňová terapie; Drug Administration Routes; Guided Tissue Regeneration; Blood Transfusion, Autologous; reperfuzní poškození myokardu; způsoby aplikace léků; Meta-Analysis as Topic; kardiomyocyty; Statistics as Topic; srdeční selhání; Myocardial Reperfusion Injury; ischemická choroba srdeční; Hematopoietic Stem Cells; statistika jako téma; lidé; systolické srdeční selhání; Heart Failure; Heart Failure, Systolic; Cell- and Tissue-Based Therapy