MR enterographic evaluation of the small bowel Crohn's subtypes - Lišková, Zuzana; Sláviková, Katarína; Mikula, Peter; Lehotská, Viera (Česká radiologie, 2018)
Crohnova choroba je chronické zápalové ochorenie čreva, ktoré môže postihnúť hociktorú časť tráviacej trubice - od úst až po anus. Typicky postihuje viaceré diskontinuálne miesta a má tendenciu k remisii a relapsom. Abdominálne ťažkosti sú častokrát nešpecifické - môžu byť spôsobené aktívnym zápalom, ale aj fibrotickým jazvovitým procesom, s tvorbou striktúr. Posúdenie aktivity ochorenia je dôležité pre ďalšiu cielenú terapiu. MR enterografia má veľké tkanivové rozlíšenie, a preto dokáže detekovať aktívny zápal a komplikácie u pacientov so známou Crohnovou chorobou. Nález aktívneho zápalu môže zvýšiť agresivitu farmakologickej terapie, kým chronické zmeny často vyžadujú chirurgickú intervenciu.
Keywords: tenké střevo; Magnetic Resonance Imaging; lidé; magnetická rezonanční tomografie; Crohnova nemoc; Humans; Crohn Disease; Intestine, Small