Sociální chování a výkony předškolních dětí s nadváhou pohledem rodičů a učitelek MŠ - Včelařová, Hana; Cakirpaloglu, Panajotis (Psychologie a její kontexty, 2018)
Nadváha a obezita u dětí jsou spojovány s psychosociálními obtížemi a se znaky psychosomatického onemocnění. V návaznosti na české i zahraniční studie jsme se zabývali tím, zda lze usuzovat na předpojatost vůči českým dětem předškolního věku s nadváhou z projevů sociálního chování a z odhadů výkonů dětí v kognitivních testech (rodiči, učitelkami MŠ). Dvěma souborům předškolních dětí (nadváha; normální tělesná hmotnost; N = 98; 4-6 let) byl předložen Test znalostí předškolních dětí a Urbanův test kreativního myšlení. Rozdíly mezi soubory dětí byly zjištěny v sociálních projevech, výkony dětí v kognitivních testech byly stejné. Z hlediska podmínek našeho výzkumu se předpoklad o významu tělesné hmotnosti pro odhady výkonů dětí ze strany dospělých nepotvrdil. Význam tělesné hmotnosti dětí pro odhad jejich výkonů dospělými se po vstupu např. sociálních proměnných, měnil. Zabývat se otázkami zdravého duševního vývoje dětí s nadváhou je i nadále vhodné, protože souvisejí s možností pozitivních změn v jejich životním stylu i v tělesné hmotnosti.
Keywords: Parents; dospělí; Weight Prejudice; učitelé; Schools, Nursery; kreativita; předškolní dítě; Humans; dětská psychologie; sociální chování; Surveys and Questionnaires; kognice; Overweight; psychologické testy; Psychological Tests; Child, Preschool; Adult; Child Behavior; Creativity; průzkumy a dotazníky; rodiče; School Teachers; školky; Social Behavior; Behavior Observation Techniques; nadváha; Cognition; lidé; chování dětí; sociální psychologie; předsudky proti tělesné hmotnosti; dítě; Child; Psychology, Social; techniky pozorování chování; Psychology, Child