The factors of pressure ulcer's healing in critically ill patients - Hlinková, Edita; Nemcová, Jana; Šimová, Andrea; Balková, Mária (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2018)
Cieľ: Identifikovať a analyzovať faktory ovplyvňujúce priebeh hojenia dekubitov u kriticky chorých pacientov, následne porovnať variabilitu hojenia dekubitov po stabilizácii zdravotného stavu. Súbor a metodika: Komparatívna multiprípadová štúdia s využitím kvalitatívnych aj kvantitatívnych výskumných metód. Výskumnú vzorku tvorili traja kriticky chorí pacienti s dekubitom. Výsledky: Kritický stav nastal po terapeutickom zákroku na srdci (prípad A, C - kardiochirurgický zákrok; prípad B - rádiologický intervenčný zákrok). Dekubity vznikli počas riadenej a podpornej ventilácie, kontinuálnej intravenóznej sedácii a analgézii. K nehojeniu dekubitov významne prispievali hypoxia, hemodynamická instabilita, podávanie vazopresorov s vazokontrikčnými účinkami, imobilita, nemožnosť zmeny polohy pri riadenej a podpornej ventilácii, obezita a malnutrícia. V prípade A nastalo hojenie po vertikalizácii, zlepšovaním sebaopatery, podávaním vitamínu C so zinkom a pridávaním nutričných prípravkov (sipping), po 8 mesiacoch bol dekubitus zahojený. V prípade B (vigílna kóma) nastalo zahojenie 80% plochy dekubitov na viacerých miestach po zavedení perkutánnej endoskopickej gastrostómie (PEG) a podávaním nutrične definovanej enterálnej výživy. V prípade C hojenie komplikovali quadruplégia a malnutrícia, pacient bol vyživovaný tekutou stravou pomocou nazogastrickej sondy. I napriek podtlakovej terapii rany nenastalo hojenie. Záver: Vo významnej miere sme potvrdili vplyv mobility a výživy na hojenie dekubitov. Ukázalo sa, že u sledovaných pacientov je podávanie stravy nazogastrickou sondou nepostačujúce v porovnaní s PEG (podávaním nutrične definovanej enterálnej výživy).
Keywords: hodnocení stavu výživy; Wound Healing; dekubity; Critical Care; podvýživa; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; Malnutrition; mobilita; mužské pohlaví; faktory hojení; enterální výživa; fyziologie výživy; Enteral Nutrition; Ascorbic Acid; zinek; Food, Formulated; kyselina askorbová; Nutrition Assessment; výsledek terapie; kritický stav; Treatment Outcome; ženské pohlaví; lidé; hojení ran; Critical Illness; Zinc; péče o pacienty v kritickém stavu; Nutritional Physiological Phenomena; Male; Pressure Ulcer; potrava speciální; Female