Nemalobuněčný karcinom plic s expresí estrogenových receptorů a pozitivitou ALK - Žarnayová, Lýdia; Kolek, Vítězslav; Bouchal, Jan; Ehrmann, Jiří (Klinická onkologie, 2018)
Východiska: Estrogeny jsou steroidní hormony, které za normálních okolností ovlivňují řadu fyziologických funkcí v buňkách, známá je jejich nezastupitelná úloha v reprodukčním sytému. Jejich účinek je dán vazbou na estrogenové receptory (ER). U ER jsou rozeznávány dva hlavní subtypy – ERα a ERβ. Exprese ER jsou exprimovány nejen v buňkách orgánů reprodukčních systémů. Známá je jejich exprese i v buňkách kostí, mozku, ve střevě, v endotelu, v ledvinách, v plicích a dalších tkáních. Přítomnost ER v buňkách karcinomu plic (lung cancer – LC) byla poprvé popsána počátkem 80. let 20. století. V odborné literatuře jsou popsány také koincidence exprese ERβ s aktivační mutací epidermálního růstového faktoru, zvažován je i aditivní antiproliferační efekt antiestrogenů a inhibitorů tyrozinkináz v léčbě adenokarcinomu plic. Koincidence exprese ER a translokace ALK v dostupné literatuře doposud popsána nebyla. Čtyřleté přežití u generalizovaného nemalobuněčného karcinomu plic ukazuje na literárně diskutovanou možnost, že oba molekulární znaky (exprese ER a ALK pozitivita) mohou být příznivým prognostickým biomarkerem u tohoto nádoru. Případ: Je popsán případ 69leté nemocné s generalizovaným adenokarcinomem plic, u něhož byla prokázána pozitivita ER a fúzního genu ALK-EML4. Nádor byl zjištěn ve stadiu IV a dodatečným vyšetřením bylo spolehlivě vyloučeno maligní onemocnění gynekologické oblasti. Nemocná byla léčena chemoterapií a tyrozinkinázovým inhibitorem ALK. Závěr: Úloha jednotlivých podtypů ER v kancerogenezi LC a v možnostech jejího léčebného ovlivnění není jednoznačně stanovena. Jedná se o první popsaný případ koincidence ALK-EML4 a ERβ u LC.
Keywords: Female; PET/CT; protinádorové látky; translokace genetická; inhibitory proteinkinas; smrt; metastázy nádorů; Death; Humans; Protein Kinase Inhibitors; přežívající onkologičtí pacienti; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; Cancer Survivors; Positron Emission Tomography Computed Tomography; lidé; Receptors, Estrogen; Translocation, Genetic; senioři; Neoplasm Metastasis; receptory pro estrogeny; nemalobuněčný karcinom plic; Treatment Outcome; ženské pohlaví; Antineoplastic Protocols; Antineoplastic Agents; Aged; protokoly protinádorové léčby; výsledek terapie