Spoločensko-politické pomery v rokoch 1918 - 1939 a ich vplyv na stav vzdelávania v oblasti ošetrovateľstva na Slovensku - Dobrotková, Marta (Cesta k modernímu ošetřovatelství, 2018)
V období pred vznikom prvej Československej republiky prechádzalo zdravotníctvo na našom území zložitým vývojom. Príčin bolo viacero, predovšetkým nedostatočná starostlivosť o verejné zdravie počas Rakúsko-uhorskej monarchie, nedostatok lekárov a nerozvinutá zdravotná starostlivosť vo vzdialenejších končinách a oblastiach Slovenska a nedostatok stredného zdravotného personálu. Vznikom samotného Československa sa vytvorili nové podmienky pre riešenie problémov vo všetkých spoločenských sférach, tak aj v zdravotníctve. Už 11. novembra 1918 bolo zákonne vytvorené Ministerstvo verejného zdravia a telovýchovy, ktorého prvým ministrom sa stal Slovák dr. Vávro Šrobár. Základnými úlohami ministerstva bolo zlepšiť celkový zdravotný stav obyvateľstva, znížiť vysokú dojčenskú úmrtnosť, likvidovať vysoký počet infekčných ochorení a alkoholizmus, ale aj zabezpečiť dostatok skúsených lekárov a sestričiek - ošetrovateliek. V neposlednom rade bolo úlohou ministerstva aj postarať sa o školenie pre stredný zdravotný personál, čo sa však okrem rehoľného vzdelávania na štátnej úrovni podarilo až v roku 1933 otvorením dvojročnej odbornej školy v Ústave M. R. Štefánika v Turčianskom Sv. Martine pre vzdelávanie a praktickú výučbu sestričiek a ošetrovateliek.
Keywords: veřejná politika; socioekonomické faktory; Public Policy; Czechoslovakia; studium ošetřovatelství; Socioeconomic Factors; Education, Nursing; Československo