Tranzientní elastografie - přínos v hodnocení vývoje jaterního onemocnění - Uzlová, Nikola; Mejzlíková, Nikola; Fraňková, Soňa; Libicherová, Pavla; Nosek, David; Rychlík, Ivan (Vnitřní lékařství, 2018)
Tranzientní elastografie je ultrasonografické vyšetření založené na metodě měření tuhosti jaterní tkáně. Jedná se o ověřenou metodu, která je určena k neinvazivnímu hodnocení stupně jaterní fibrózy a která je již zavedena do klinické praxe. V kontextu celosvětově rozšířeného screeningu virových hepatitid (chronických virových hepatitid B a C) a s narůstající efektivitou jejich terapie, stejně jako se vzrůstající prevalencí nealkoholového ztučnění jater (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease - NAFLD) roste i potřeba vyšetření hepatologem. Nyní více než dříve potřebujeme neinvazivní, rychlou, bezpečnou, levnou a spolehlivou metodu k vyšetřování pacientů s chronickým jaterním onemocněním. Novou oblastí využití elastografie se jeví použití k měření tuhosti sleziny jako predikce přítomnosti jícnových varixů či k měření tuhosti, resp. stupně fibrózy transplantované ledviny. Cílem tohoto přehledového článku je podat souhrnný pohled na metodu tranzientní elastografie, její principy, výhody i nástrahy, včetně jejího využití v praxi.
Keywords: Liver Cirrhosis; Male; klinické zkoušky jako téma; ribavirin; antivirové látky; mužské pohlaví; interferony; Hypertension, Portal; elastografie; Antiviral Agents; lidé; jaterní cirhóza; Ribavirin; Interferons; portální hypertenze; Humans; Esophageal and Gastric Varices; Elasticity Imaging Techniques; ezofageální a žaludeční varixy; lidé středního věku; Middle Aged; Clinical Trials as Topic