Whippleova choroba – myslíme na ni? - Kozák, Petr (Interní medicína pro praxi, 2018)
Whippleova choroba (WD) je vzácné systémové onemocnění, jehož původcem je aktinomyceta Tropheryma Whipplei. Mezi klasické symptomy patří chronický průjem, váhový úbytek, bolesti břicha a artralgie. Náplní předloženého sdělení je popis případu méně obvyklé příčiny chronického průjmu a artralgií u 65letého nemocného. Na základě typické anamnézy bylo vysloveno podezření na WD. Gastroskopie (GFS) s biopsií onemocnění jednoznačně potvrdila, pacient byl zaléčen intravenózně podaným ceftriaxonem s navazující prolongovanou perorální terapií kombinací chemoterapeutik trimethoprim/sulfamethoxazol (TMP‑STX). Případ dokumentuje fakt, že WD je onemocnění s rozmanitými projevy a velmi širokou diferenciální diagnostikou a její včasné rozpoznání je obtížné, zejména při extraintestinální manifestaci.
Keywords: Aged; lymfadenopatie; chronická nemoc; ceftriaxon; artralgie; senioři; Arthralgia; lidé; Abdominal Pain; Whipple Disease; Anti-Bacterial Agents; průjem; Tropheryma; Male; Humans; Whippleova nemoc; Chronic Disease; mužské pohlaví; bolesti břicha; kombinace léků trimethoprim a sulfamethoxazol; Diarrhea; Trimethoprim, Sulfamethoxazole Drug Combination; Weight Loss; antibakteriální látky; hmotnostní úbytek; Ceftriaxone; Lymphadenopathy