Primární a sekundární prevence cévních mozkových příhod - Fiksa, Jan (Farmakoterapeutická revue, 2018)
Prevence cévních mozkových příhod je soubor opatření, která omezují či zcela eliminují výskyt cévně rizikových faktorů. Primární prevence předchází vzniku cévních mozkových příhod u osob, u kterých se doposud toto onemocnění nevyskytlo. Sekundární prevence snižuje rizika recidivy. Primární i sekundární prevence se zaměřují na rizikové faktory, které lze léčebně ovlivnit. V prvé řadě jde o nemoci srdce, hypertenzi, diabetes mellitus a hyperlipidemii. Nedílnou součástí je úprava životního stylu, zákaz kouření, pravidelná fyzická aktivita a redukce nadměrné hmotnosti i úprava stravovacích návyků. U pacientů po kardioembolické ischemické cévní mozkové příhodě jsou indikovány antikoagulační léky při individuálním posouzení benefitu a rizika léčby. Protidestičková terapie je indikována u nekardioembolických cévních mozkových příhod (výjimkou jsou především trombózy mozkových splavů). V rámci prevence po proběhlé hemoragické cévní mozkové příhodě jsou vyžadovány důsledné kontroly krevního tlaku a v případě antikoagulační terapie pečlivé monitorování koagulačních testů, případně orgánových funkcí.
Keywords: antikoagulancia; hypertenze; Dyslipidemias; primární prevence; Anticoagulants; cévní mozková příhoda; Primary Prevention; lidé; hyperlipidemie; Constriction, Pathologic; Platelet Aggregation Inhibitors; Stroke; Risk Factors; transplantace cév; Hypertension; sekundární prevence; Secondary Prevention; Cardiovascular Diseases; dyslipidemie; Vascular Grafting; rizikové faktory; kardiovaskulární nemoci; inhibitory agregace trombocytů; Hyperlipidemias; stenóza; Humans