Diferenciální diagnóza otoků končetin a možnosti jejich léčby - Kylarová, Marika; Cetkovská, Petra (Farmakoterapeutická revue, 2018)
Otoky dolních končetin jsou častým důvodem k návštěvě lékaře. Otok je výsledkem nerovnováhy filtrace mezi kapilárním a intersticiálním prostorem. Diferenciální diagnostika je široká, zahrnuje stavy méně závažné i život ohrožující. Adekvátní léčbě otoků musí předcházet stanovení jejich příčiny.
Keywords: diferenciální diagnóza; žilní insuficience; lymfedém; edém; mnohočetná symetrická lipomatóza; Hypoproteinemia; flebedém; lidé; lipedém; Lipomatosis, Multiple Symmetrical; Diagnosis, Differential; venostatický otok; myxedém; Angioedema; hypoproteinemie; erysipel; angioedém; Erysipelas; Lipedema; Lymphedema; Myxedema; Venous Insufficiency; Edema; dolní končetina; Lower Extremity; Humans