Současný pohled na léčbu herpes zoster a postherpetické neuralgie - Pieran, Marek (Dermatologie pro praxi, 2018)
Postherpetická neuralgie (PHN) je relativně častou a torpidní obtíží. Léčba je svízelná vzhledem k nevratným patofyziologickým a anatomickým změnám nervových struktur, nedostatečnému účinku a problematické tolerabilitě doporučené léčby. V článku budou shrnuty aktuální možnosti analgezie a hodnocení jejich úspěšnosti v kontextu doporučení odborníků IASP (International Association for the Study of Pain).
Keywords: Analgesics; Neuralgia, Postherpetic; Drug Therapy, Combination; gabapentin; Pain; Tramadol; antivirové látky; Herpes Zoster; Lidocaine; Gabapentin; antidepresiva tricyklická; herpes zoster; lidokain; kombinovaná farmakoterapie; Humans; Antidepressive Agents, Tricyclic; amitriptylin; postherpetická neuralgie; Amitriptyline; rizikové faktory; Analgesia; tramadol; analgezie; Antiviral Agents; Risk Factors; bolest; analgetika; lidé