Efektivita jednostranné kochleární implantace u dospělých pacientů s těžkou poruchou sluchu - Gál, Břetislav; Rottenberg, Jan; Talach, Tomáš; Veselý, Miroslav; Kadaňka, Zdeněk; Kadaňková, Eva; Horová, Ivana; Budíková, Marie; Kostřica, Rom; Hložek, Jiří (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2018)
Cíl: Cílem studie bylo vyhodnocení efektu jednostranné kochleární implantace s přímou stimulací VIII. hlavového nervu u dospělých jedinců s těžkou percepční poruchou sluchu, se zaměřením na parametry tónové audiometrie a percepce řeči pomocí slovní audiometrie. Soubor a metodika: Retrospektivní analýza souboru pacientů, u kterých byla provedena jednostranná kochleární implantace na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku ve FN u svaté Anny v Brně v období 1/2012 - 12/2017. Počet pacientů n=68, mužů 29 (43%), průměrný věk 44 (18-87) let. Výsledky: Tónová audiometrie - předoperační průměrná tónová ztráta (pure tone average; PTA) 101,1 ±10,8 dB HL, pooperační PTA 40,1 ±8,4 dB HL, průměrný rozdíl PTA před operací a po ní 60,9 ± 14,4 dB HL (p < 0,01). Slovní audiometrie (SA) - předoperační průměrná hodnota maximální srozumitelnosti řeči 8,4 ± 14,4 %; průměrná pooperační hodnota SA 56,5 ± 19,4 %, průměrná hodnota zlepšení SA předoperačně a pooperačně 48,1 ± 22,1 % (p < 0,01). Pooperační Nottinghamská škála schopnosti komunikace 15 (22,1 %) pacientů dosáhlo stupně 7; 25 (36,8 %) pacientů dosáhlo stupně 6; 16 (23,5 %) pacientů dosáhlo stupně 5; 9 (13,2 %) pacientů dosáhlo stupně 4; 2 (2,9 %) pacienti dosáhli stupně 3; 1 (1,5 %) pacient dosáhl stupně 2. Hodnocení efektu kochleární implantace pro pacienty rozdělené dle věku v době operace (≤ 50 let, 51 - 65 let, > 65 let) - neprokázán signifikantní rozdíl PTA a srozumitelnosti řeči při SA pro tři skupiny dle věku (p > 0,05). Závěr: U postlingválně ohluchlých pacientů, u nichž již není přínosná kompenzace sluchadlem, představuje kochleární implantace s přímou stimulací sluchového nervu vysoce efektivní možnost korekce sluchové funkce. Jednostranná kochleární implantace vede k signifikantnímu zlepšení diskriminace řeči a verbální komunikace bez odezírání, což představuje významný benefit pro kvalitu života implantovaných pacientů. Současně nebylo prokázáno zhoršení efektivity implantace v závislosti na věku v době operace.
Keywords: výsledek terapie; Speech Intelligibility; Male; retrospektivní studie; Hearing Loss; průměrná tónová ztráta; Adult; Aged; dospělí; mužské pohlaví; senioři; kochleární implantace; Treatment Outcome; senioři nad 80 let; lidé; nedoslýchavost; ženské pohlaví; Humans; Aged, 80 and over; Retrospective Studies; Female; srozumitelnost řeči; lidé středního věku; Cochlear Implantation; Middle Aged