Rekonstrukce durálních defektů xenogenním implantátem - Večeřa, Zdeněk; Krejčí, Ondřej; Houdek, Michael; Lipina, Radim; Kanta, Martin (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2018)
Úvod: Vodotěsná rekonstrukce tvrdé pleny představuje optimum a zlatý standard intradurálních neurochirurgických operací. Cíl: Srovnání autologního štěpu a xenogenního biomateriálu použitého k rekonstrukci durálních defektů. Soubor a metodika: Prospektivní studie hodnotila 86 operovaných pacientů. Pacienty jsme rozdělili do dvou skupin. U první skupiny byla k rekonstrukci tvrdé pleny použita pacientova vlastní tkáň - fascie, periost, u druhé poloviny byl defekt přešit xenogenním biomateriálem. Obchodní název preparátu je Durální graft Biodesign® (Cook-Medical, Bloomington, IN, USA). V obou skupinách jsme sledovali incidenci likvorové píštěle, infekční a neinfekční komplikace hojení. Výsledky: Likvorová píštěl se ve sledované skupině vyskytla 11,6 %, v kontrolní skupině při užití vlastního štěpu byla 9,3 %. Četnost infekčních komplikací byla nízká, shodně 4,6 % v obou skupinách. U všech pacientů probíhala standardní péče o operační ránu dle zvyklostí pracoviště. Alergickou reakci ani rejekci štěpu jsme ve sledované skupině nezaznamenali. Kompletního sledování bylo dosaženo u 77 případů (89,5 %) pacientů. Rozdíl v incidenci likvorové píštěle mezi oběma postupy neprokázala statistickou významnost (p < 0,05). Zavěr: Biomateriál se pro jednoduchost užití jeví jako vhodný alternativní kandidát k rekonstrukci durálních defektů.
Keywords: dospělí; likvorová píštěl; Plastic Surgery Procedures; Female; meningitida; biokompatibilní materiály; Adult; ženské pohlaví; dura mater; lidé; Neurosurgical Procedures; pooperační komplikace; autologní štěp; zákroky plastické chirurgie; neurochirurgické výkony; Biocompatible Materials; píštěle; prospektivní studie; Meningitis; Male; Postoperative Complications; Aged; Dura Mater; Prospective Studies; Autografts; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; Fistula; Middle Aged; Humans