LIPIcontrol: daří se zlepšovat úroveň kontroly hlavních rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění v každodenní praxi? - Šatný, Martin; Tůmová, Eva; Vrablík, Michal (Hypertenze & kardiovaskulární prevence, 2018)
Riziko aterotrombotických cévních komplikací konstituuje konstelace rizikových faktorů. Máme sady doporučených postupů určujících správný postup jejich ovlivnění i cíle intervencí. Přesto údaje z klinické praxe v minulosti ukazovaly, že implementace doporučení a míra dosahování léčebných cílů jsou nedostatečné. Projekt LIPIcontrol se zaměřil na otázku míry kontroly kardiovaskulárního rizika u osob s arteriální hypertenzí a dyslipidemií u pacientů sledovaných v ambulantní péči v České republice. Celkem bylo zařazeno 3387 pacientů ze 350 ambulantních zařízení. Přestože pacienti hodnocení v projektu byli léčeni farmakologicky antihypertenzivy a hypolipidemiky, úroveň kontroly hypertenze a dyslipidemie nebyla uspokojivá zejména u osob v kategorii velmi vysokého KV rizika. 48 % pacientů dosáhlo krevního tlaku pod 140/90 mm Hg, 50 % účastníků průzkumu mělo LDL-cholesterolemii pod 3,0 mmol/l. Ve skupině diabetiků dosahovalo léčebných cílů dyslipidemie a arteriální hypertenze pouze 19 % osob, u podskupiny v sekundární prevenci KVO to bylo jenom 14 %. Analýza farmakoterapie ukázala příznivé trendy v používání moderních kombinací antihypertenziv včetně významného zastoupení fixních kombinací (indikovány v 50–60 % případů podle jednotlivých tříd antihypertenziv). Pokračuje bohužel negativní trend nedostatečného využívání intenzivní terapie statinem či kombinace statinu s ezetimibem či fibrátem ve snaze dosáhnout cílové hodnoty LDL-cholesterolu. Celkově průzkum LIPIcontrol dokumentuje zlepšující se trend kontroly hypertenze a dyslipidemie i stoupající úroveň farmakoterapie. Na druhou stranu stále našim pacientům v mnoha případech nenabízíme optimální možnou léčbu ke kontrole jejich rizik. Průzkumy jako je LIPIcontrol mohou sloužit jako „kontrola kvality“ a představují nezbytný základ pro zlepšení současných výsledků kardiovaskulární prevence.
Keywords: Hypertension; anticholesteremika; kardiovaskulární nemoci; Antihypertensive Agents; lidé; dyslipidemie; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; Anticholesteremic Agents; hypertenze; antihypertenziva; Heart Disease Risk Factors; studie LIPIcontrol; Dyslipidemias; Humans; Cardiovascular Diseases