Zkušenosti našeho centra v chirurgické léčbě Dunbarova syndromu - Grus, Tomáš; Klika, Tomáš; Grusová, Gabriela; Lindner, Jaroslav; Lambert, Lukáš (Rozhledy v chirurgii, 2018)
Úvod: Dunbarův syndrom je onemocnění způsobené útlakem truncus coeliacus (TC) nejčastěji zde procházejícím ligamentem arcuatum mediale. Chronická repetitivní komprese TC tímto ligamentem při dýchání vede k fibrózní přestavbě stěny tepny a vzniku fixované stenózy. Tento útlakový syndrom doprovázejí specifické příznaky, jako časná postprandiální bolest v epigastriu a váhový úbytek. V této studii shrnujeme naše zkušenosti na souboru 14 pacientů. Metody: U celkem 14 pacientů, u kterých byl diagnostikován Dunbarův syndrom a kteří byli indikováni k operačnímu řešení, jsme během operace prováděli invazivní měření systémového tlaku cestou a. radialis a porovnávali ho s invazivně měřeným tlakem v a. gastrica sinistra za stenózou, a to před a po důkladné deliberaci TC. U 13 (93 %) pacientů, u kterých přetrvávala významná stenóza (gradient nad 15 mmHg), byl proveden bypass. Výsledky: Tlakový gradient, který byl iniciálně 56 ± 19 mmHg, poklesl po uvolnění TC na 39 ± 16 mmHg (p < 0,0001). U 13 pacientů s přetrvávajícím gradientem nad 15 mmHg byl proveden bypass. Následné přeměření gradientu ukázalo jeho pokles na 5 ± 3 (p < 0,0001). U všech pacientů došlo ke klinickému zlepšení a rok po operaci byli bez obtíží. Během sledování jsme nezaznamenali žádné komplikace či nutnost provedení dalšího zákroku. Závěr: Chirurgické řešení Dunbarova syndromu je bezpečnou léčebnou modalitou s dlouhodobě uspokojivými výsledky. Domníváme se, že při chirurgickém řešení Dunbarova syndromu je vždy vhodné posoudit, jak úspěšné bylo uvolnění TC, a případě významné reziduální stenózy zvážit další postup - našem případě přemostění stenotického úseku TC bypassem.
Keywords: Median Arcuate Ligament Syndrome; arteria coeliaca; výkony cévní chirurgie; Anastomosis, Surgical; anastomóza chirurgická; předoperační péče; Constriction, Pathologic; Dunbarův syndrom; Preoperative Care; stenóza; Humans; lidé; Vascular Surgical Procedures; Celiac Artery